Wie maakt dit?

Ik ben Sandra Catsburg en ik ontwerp en maak meubels. Dat doe ik in mijn eigen atelier, waar ik met elektrisch handgereedschap de materialen bewerk en er meubels uit vorm. Ik werk veel met multiplex en heb een voorkeur om met restmaterialen en gerecyclede materialen te werken. Ik verzamel van alles om later in meubels te kunnen verwerken. Ik werk ook veel met kleuren, die ik zelf meng en samenstel. De meubels die ik maak zijn praktisch in het gebruik en fijn om naar te kijken en aan te raken. In de loop der jaren is een eigen stijl ontstaan, die veelvormig, maar ook herkenbaar is.

profiel

Meubels en kunst

Tijdens mijn opleiding aan de Utrechtse Kunstacademie (Richting Autonome kunst) ben ik begonnen met het maken van meubels. Eerst alleen voor eigen gebruik, maar hoe beter ik er in werd, hoe meer reacties ik van anderen kreeg. En al snel maakte ik ook kasten, stoelen, tafels en lampen voor anderen. En daar ben ik nooit meer mee gestopt. Vandaag de dag maak ik meubels op maat in opdracht en daarnaast maak ik in eigen beheer meubels die ik verkoop via diverse kanalen, vooral via het web. Er is ook een aantal vaste ontwerpen, die samen de Collectie vormen, die ik telkens in nieuwe kleuren en versies uitvoer.

Meubels

Een meubel kan behalve een gebruiksvoorwerp in huis, ook een mooi object zijn, dat zijn eigen sfeer, stemming en betekenis oproept. Op het raakvlak van gebruiksgemak en vormgeving voor het plezier van vorm, kleur en materiaal, komen mijn meubels tot stand.

Werkwijze

Het ontwerpen op maat is voor mij een inspirerend proces. Als ik een meubel maak in opdracht heb ik een uitgebreid gesprek met mijn klanten. Door me af te stemmen op de wensen en voorkeuren van de opdrachtgever kom ik vaak op nieuwe ideeën. Of zie ik mijn eigen ontwerpen ineens door hun ogen. Zo kan ik ook een nieuwe draai geven aan een bestaand idee, dat dan weer helemaal als nieuw is. De ontwerpen die ontstaan zijn helemaal afgestemd op de wensen van de gebruiker.

Improviseren

Bij de meubels die ik in eigen beheer of voor de Collectie maak gaat het proces net een beetje anders. Ik houd er van om ideeën langzaam te laten rijpen. Vaak begin ik met een globaal idee, dat ik gaandeweg invul met details. Het ontwerp ontstaat onderweg en niet vooraf. Inspiratie kan overal vandaan komen, maar vaak weet ik dat achteraf niet meer. Soms is het een onderdeel, een decoratie of vorm. Of mijn oog valt op een mooie kleurencombinatie die ik graag wil toepassen.

Recycling en duurzaamheid

Als ik een hoeveelheid materialen tot mijn beschikking krijg kan dat materiaal me dat ook inspireren tot een ontwerp. In de loop van de jaren ben ik steeds op steeds meer manieren gebruik gaan maken van restmaterialen en gerecyclede materialen. Sommige ontwerpen zijn uitsluitend uit restmaterialen. Waar het stukje hout of multiplex voor een ander te klein is, heb ik er vaak nog wel een toepassing voor. Er gaat niet veel de container in. Het is een vorm van rijkdom om met "waardeloze" stukken te kunnen werken. Door de onderdelen te bewerken geef ik er weer waarde aan terug. Het is ook een vorm van duurzaamheid om weinig afval te produceren en misschien zelfs terug te winnen. Daarnaast maak ik bij de aanschaf van nieuwe materialen ook steeds de keuze voor de meer milieuvriendelijke alternatieven: geen tropische houtsoorten (tenzij het een rest is die mij toevalt) en waar mogelijk fsc-hout. De verf die ik gebruik is watergedragen.

Kunst

Naast het maken van meubels probeer ik ook tijd vrij te maken om houten objecten en tekeningen te maken. Ik vind het inspirerend om met dezelfde materialen waarmee ik meubels maak ook met andere technieken aan de slag te gaan. Voor de kunst heb ik een aparte website: SandraCatsburg.nl