Van schets tot hoekkast

"We willen graag een grote kast in een hoek, waar onze televisie, computer, monitor, printer allemaal in kunnen en waar we ook een werkblad hebben om met de computer te werken."
Dat is een mooie opdracht. We overleggen wat waar in de kast moet komen en hoe er een werkplek gemaakt kan worden. Ik stel voor om een werkblad te maken dat kan rusten op twee uitschuifbare latten. Als je klaar bent met werken doe je blad omhoog, en schuift de draaglatten weer naar binnen.
Ik heb meteen een idee voor de vormgeving: in de kleine kastdelen die aan de zijkant ontstaan zou ik graag uitsparingen open laten zodat de kast een duidelijke vorm krijgt. De vormen van de uitsparingen komen dan op een andere manier terug in de fronten van de laden en de deuren.

Thuisgekomen ga ik aan de slag om schetsen te maken van de te maken kast. Ik maak schetsen van de indeling door een voor- en bovenaanzicht te maken. Ik vul de details steeds verder in en doe enkele voorstellen met betrekking tot de kleuren. Samen met een uitgebreide brief met hierin alles wat we besproken hebben gaan de schetsen naar de opdrachtgever.

De vorm van de kast en de indeling wordt goedgekeurd, maar de vorm van de uitsparingen in de zijkasten en de corresponderende ronde vormen op deuren en ladefront moeten nog even worden aangepast. In plaats van cirkels komen er ovalen.

De twee klanten voor wie de kast is hebben beide een eigen lievelingskleur: rood en oranje. Dat laat zich in een kast goed verenigen. Ik maat een aantal kleurstalen op multiplex, zodat ze kunnen kijken wat het mooist in hun huiskamer past.

Ondertussen ben ik al begonnen met het maken van de kast. Als de kleuren zijn gekozen breng ik ze aan op de kast. Een mooie basiskleur rood met als aanvullende kleur oranje in zeven tinten. In de onderste ovaal een donkere tint en naar boven toe steeds lichter. De binnenkant wordt een felle kleur oranje.

Hoekkast

Dan dan is de kast af.

Voor meer foto's van het uiteindelijke resultaat kijk op de pagina Hoekkast.

De andere meubels waarvan je het proces van schets tot kast kunt zien. Klik op de foto's.