Van schets tot kast met bladeren

Een kast in de gang, die niet te diep is. Tijdens het eerste gesprek is de indeling al vrij snel duidelijk: bovenaan een open gedeelte, in het midden twee laden en onderin vier deuren met daarachter een aantal in hoogte verstelbare planken. Verder wil de klant graag iets "met ranken", met natuurlijke motieven en met een groene kleur of meerdere kleuren. Daarnaast worden een aantal kasten als referentie genoemd wat betreft de kleuren. Zoals de kast met negen kleuren.

Met alle gegevens ga ik aan de slag en maak ik schetsen voor de kast. Het begint met de basisindeling en in de schetsen die daarna volgen vul ik steeds meer details in. Hier zijn de schetsen echt een manier om de vormgeving van de kast te verkennen. Wat zijn goede kleuren? Hoe wil ik die natuurlijke motieven vorm gaan geven? Ik denk aan getekende bladvormen. Ik heb al eerder kasten gemaakt met tekeningen erop. Kijk daarvoor hier en hier. Maar een kast met ranken heb ik nog nooit gemaakt, of zelfs maar iets wat er op lijkt. Ik denk dat ik getekende bladvormen een mooie invulling van het natuurlijke thema zou vinden.

Samen met een uitgebreide brief met hierin alles wat we besproken hebben gaan de schetsen naar de opdrachtgever.

De indeling van de kast zowel aan de binnenkant als de buitenkant is akkoord (met een kleine aanpassing). Ook de getekende bladeren spreken tot de verbeelding.

Omdat de vorm van de kast en de indeling al is goedgekeurd kan ik beginnen met het bouwen van de kast en ondertussen werken aan schetsen op hout van de diverse bladvormen. Samen met allerlei kleurstalen stuur ik die op in een pakket, zodat die thuis kunnen worden bekeken. Thuis kun je vaak beter beoordelen of kleuren echt wel passen bij de rest van je interieur.

Overlegtafel

Hoewel de schetsen met potlood op hout goed worden ontvangen is alles nog niet precies naar smaak. We maken nog een keer een afspraak in mijn werkplaats waarbij alles letterlijk en figuurlijk ter tafel komt.

De tekeningen zijn goed, maar zou een dekkend vlak rond de tekening  toch niet beter zijn de met potlood geschetste vlakken? Ik kijk of dat kan en of het er dan ook nog mooi uit ziet. Ja en nee, het kan wel, maar het is niet optimaal. Dan valt het proces even stil. Wat nu, nu het ontwerp eigenlijk niet geschikt is om aan te passen? Dan stel ik voor om gewoon opnieuw te beginnen. Laten we gewoon een mooie dekkende kleur kiezen en nog een kleur en dan weer verder kijken. Zo is de impasse voorbij en is er een grote sprong voorwaarts gezet in het ontwerpproces. We kiezen wat voor soorten bladeren afgebeeld gaan worden (dat worden geraniumbladeren) en we kiezen een aantal kleuren voor de kast.

Definitieve schets

Hiermee ga ik opnieuw aan de slag en maak op de computer weer een nieuwe schets met alle nieuwe informatie.

En als de schets akkoord is stuur ik ook nog nieuwe voorbeelden van hoe de bladen er op hout uit gaan zien. Zo kunnen de laatste keuzen worden gemaakt en kan ik de kast af gaan maken.

De kast krijgt in een aantal stappen zijn uiteindelijke kleuren en motieven.

Kast met bladeren

En dan is de kast af.

Voor meer foto's van het uiteindelijke resultaat, kijk op Kast met bladeren.

De andere meubels waarvan je het proces van schets tot kast kunt zien. Klik op de foto's.