Van schets tot kaptafel

Een mooie kaptafel, die modern en speels is, is nog moeilijk te vinden. Maar als je er één speciaal laat ontwerpen en maken, dan is ineens alles mogelijk.

Bij een kaptafel let je op de hoogte van het blad, die iets lager is dan bij bijvoorbeeld een bureau, zodat je makkelijk met je handen bij je gezicht kunt komen en in de spiegel kijken, zonder alsmaar met je ellebogen tegen te tafelrand te tikken. En natuurlijk veel ruimte voor kleine dingen zoals sieraden en potjes en tubes en nog meer dingen die je wel binnen handbereik wilt hebben, maar niet in het zicht.

De opdrachtgeefster pikte één specifiek element uit andere ontwerpen, namelijk de gestapelde poten die ik in verschillende varianten al eerder heb toegepast. Ze zitten in salontafels als één dikke poot of als kleine pootjes onder tafels en kasten. In dit geval zou ik ze toepassen als bollen in de poten van de kaptafel en de bijbehorende zetel.

Met deze informatie ben ik aan de slag gegaan en heb schetsen gemaakt van de kaptafel en de zetel. Het recht-en-toch-ronde van bolvormen in de poten heb ik doorgezet in het trapmotief van de achterwand. Met de schetsen stuur ik ook een kleurenschema mee dat overeenkomt met hoe ik haar omschrijving van de kleur heb onthouden. En natuurlijk een brief bij de schetsen met daarin alle details die we hebben besproken.

In een later stadium heb ik enkele kleurstalen op hout toegestuurd en heeft de opdrachtgeefster haar keus laten vallen op een twee kleuren verfeffect met een zachtblauwe kleur.

Kaptafel

En dan is er het resultaat...

Voor meer foto's van het resultaat, ga naar kaptafel.

De andere meubels waarvan je het proces van schets tot kast kunt zien. Klik op de foto's.