Kleuren kiezen

Kracht van kleur

Je kunt de kleuren van nieuw te maken meubels aanpassen aan je interieur en smaak. Hetzelfde ontwerp in een andere kleur geeft een heel ander resultaat. Ik meng graag zelf de kleuren, maar kan ook werken met door de winkel gemengde verf met kleuren uit een kleurenwaaier.

Kleurenwaaier

In overleg een kleur kiezen

Als het gaat om een dekkend geschilderd ontwerp en je weet precies wat je wilt, dan kun je een kleurnummer doorgeven uit een kleurenwaaier. Dat kan zijn van een bekend verfmerk of bijvoorbeeld RAL. Vrijwel alle kleuren zijn te mengen in de verfsoort die ik toepas. Hele lichte kleurafwijkingen kunnen wel voorkomen.

Voorbeelden van mijn website

Bij diverse ontwerpen kun je meteen zien hoe het toepassen van andere kleuren er voor zorgt dat het meubel er heel anders uit komt te zien.

Je kunt de kleuren van het ene ontwerp toepassen op een ander (of nieuw) ontwerp.

Ik maak dan een kleurstaal op het te gebruiken materiaal. Die kleurstaal kun jeĀ  in de omgeving waar het meubel komt te staan beoordelen. Daar kun je het beste zien of de kleur ook echt mooi staat en naar je zin is.

Voorbeelden in de werkplaats

Kleur op hout
Kleur op hout

Van veel meubels heb ik nog stalen liggen. Tijdens een bezoek in de werkplaats kunnen we samen zoeken naar mooie kleuren of combinaties van kleuren. Dat kan aan de hand van stalen, kleurenwaaiers enzovoorts. Je krijgt stalen mee naar huis om thuis te kunnen beoordelen.

Inspiratie van overal

Alles kan dienen als inspiratie voor een kleurontwerp: kleuren die je al hebt in je huis, beeldende kunst, je favoriete kleding, een vakantiefoto, een foto in een tijdschrift, de viltstiften van de kinderen, de kleur van een lippenstift of overhemd of wat dan ook. Neem het mee als we een gesprek hebben over het te maken meubel.

Inspiratie op internet

Kleuren

Uiteraard is er online van alles te vinden over kleuren. Je kunt kleuren van verfmerken of kleursystemen vinden. Bijvoorbeeld de bekende RAL-kleuren (http://www.ralkleur.nl/), of het kleurensysteem van Sikkens (http://www.sikkens.nl/kleur/5051_color_concept). Ook Wijzonol heeft een mooie manier om kleuren te laten zien op http://www.wijzonol.nl/binnenkleuren.

Dit alles kan je op weg helpen. Bedenk wel dat kleuren op een beeldscherm altijd anders zijn dan in het echt, dus neem geen definitieve beslissingen op grond van een beeldscherm.

Verder kun je internet natuurlijk gebruiken als bron van inspiratie of het maken van moodboards. Zelf heb ik een aantal kleurenkaarten verzameld op mijn Pinterest pagina (https://nl.pinterest.com/sandracatsburg/kleuren/).

Kleuren in de verfkast

Ik probeer hier een actuele voorraad aan verfkleuren neer te zetten. Met deze kleuren kan ik ook onderling mengen, of ze aanvullen met nieuwe kleuren. Allen kleuren kunnen ook (semi)transparant worden toegepast, afhankelijk van het soort meubel.