Auteursrecht en Copyright

Deze toelichting over auteursrecht heeft niet alleen betrekking op de meubels en de meubelontwerpen, maar ook op de foto's van die meubels op deze website.

Auteursrecht en Copyright zijn twee woorden voor vergelijkbare, maar niet helemaal dezelfde begrippen. Vaak worden de termen door elkaar gebruikt, of wordt het teken © gebruikt als symbool voor het woord copyright. Het verschil is een juridische kwestie, waar ik de details niet van weet en die in het kader van deze tekst ook niet van belang zijn. Hier gebruik ik de Nederlandse term.

Op alle meubels, foto’s van meubels, het logo en teksten die je op mijn website kunt zien en lezen (en ook op het ontwerp van de website zelf) rust auteursrecht. Ik heb dat auteursrecht.

In de auteurswet staat:

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Graag leg ik uit wat dat betekent met betrekking tot de meubels, foto’s en teksten die je op de website kunt zien en wat je daar wel en niet mee kunt/mag doen.

Auteursrecht op de meubels

Alle meubels zijn door mij ontworpen en gemaakt en daardoor heb ik het auteursrecht op deze meubels. Dat betekent dat je de meubels niet na mag (laten) maken. Laat je inspireren, maar maak niets na. Ook als ik een ontwerp in opdracht heb gemaakt rust het auteursrecht bij mij en kan ik het meubel in dezelfde of aangepaste vorm nogmaals uitvoeren. Als je een meubel door mij hebt laten ontwerpen dan kun je dat niet door een andere producent uit laten voeren. Zelfs als je al een exemplaar van een meubel van me hebt gekocht, als je nog een exemplaar wilt kun je die niet door een andere producent uit laten voeren zonder mijn expliciete toestemming.

Auteursrecht op de foto’s en het logo

Op een enkele uitzondering na zijn alle foto’s op de website door mijzelf gemaakt en bewerkt.
Als je een foto wilt gebruiken online of in print dan kan dat alleen na expliciete toestemming. Stuur even een mailtje en we overleggen of het gebruik dat je voor ogen hebt ook past binnen mijn ideeën. Als het voor mij akkoord is, dan overleggen we wat voor soort licentie ik je zou kunnen geven en of hier al dan niet een financiële vergoeding tegenover zou moeten staan.
Foto’s mogen in ieder geval niet worden aangepast, bewerkt, uitgesneden of veranderd zonder expliciete toestemming.
Wil je een foto gebruiken voor een informatieve blog, die ook relevant is in relatie tot mijn werk, of kunst en cultuur in het algemeen? Dat stel ik in de regel op prijs, maar ik word wel graag eerst gevraagd of ik inderdaad akkoord ben met de publicatie van de foto. Dan kan ik de licentievoorwaarden aan je doorgeven. Een vermelding van mijn naam met een linkje naar mijn website hoort er in ieder geval altijd bij.
Overal op de website staan deelknoppen voor de sociale media. Je mag de foto’s delen op de sociale media, mits relevant en niet schadelijk voor mij of mijn werk. Zet altijd mijn naam en een linkje naar mijn website bij de geposte foto.
Twijfel je of een bepaald gebruik binnen een verleende licentie valt? Overleg dit even met me. Bij twijfel niet doen, want de verleende licentie dient altijd terughoudend te worden geïnterpreteerd.

Auteursrecht op de teksten

De teksten op de website heb ik zelf geschreven. De teksten mogen niet worden gekopieerd of gebruikt online, of in een pdf of in print zonder expliciete toestemming.
Een citaat van maximaal 5 zinnen mag altijd. Maak wel duidelijk dat het een citaat is en vermeld mijn naam, met een linkje naar de oorspronkelijke pagina van de tekst.
Wil je meer tekst citeren of overnemen? Neem even contact met me op.
De teksten van de algemene voorwaarden en deze tekst over auteursrecht mogen niet worden overgenomen.

Meer weten over auteursrecht, copyright of soorten licenties?

Op het web is veel te vinden. Zelf vond ik de website auteursrecht.nl informatief over het Nederlands auteursrecht. De website creativecommons.nl geeft informatie over soorten licenties en biedt hier ook direct een structuur voor aan, die internationaal kan worden gehanteerd.