Meubels op maat

Hoe werkt het?

Een meubel laten ontwerpen is een inspirerende manier om direct betrokken te zijn bij de totstandkoming van je eigen meubel. Het biedt de mogelijkheid om zeer specifieke wensen tot uiting te brengen en vervolgens te zien hoe jouw en mijn inbreng samen resulteren in iets nieuws, iets moois en onverwachts. In overleg komt het meubel tot stand dat precies is wat je zoekt. Op grond van jouw wensen wordt een uniek meubelstuk gecreëerd, dat perfect past in je interieur. Dat kan een geheel nieuw ontwerp zijn of een aangepast bestaand ontwerp uit mijn collectie. Inmiddels heb ik ruime ervaring in dit creatieve proces, dat iedere keer weer anders is.

Een aangepast ontwerp of een nieuw ontwerp

Er zijn verschillende wegen die kunnen voeren naar een meubel op maat: Je kun uit de uitgebreide documentatie kiezen voor een meubel dat al eerder is uitgevoerd. Hierbij kunnen aanpassingen worden gedaan om het meubel nog meer bij jouw voorkeur te laten aansluiten. Hierbij denk ik aan kleur, afmetingen of gebruiksdoel. Of je kunt een geheel nieuw meubelontwerp laten maken, dat helemaal op je wensen is afgestemd. Hierbij vormt de documentatie van andere meubels van mijn hand een leidraad en basis voor het ontwerpproces. Door het bekijken van andere ontwerpen kun je aangeven in welke richting je zoekt. Aan de hand van jouw voorkeuren ontstaat een beeld van het soort ontwerp dat je zoekt.

Gesprek

Welke van beide uitgangspunten ook wordt gekozen, het ontwerpen van een meubel begint altijd met een gesprek in het atelier. Tijdens dit gesprek komen alle aspecten die van belang zijn voor het ontwerpen van het meubel aan de orde:
Waar wil je het voor gebruiken? Waar in huis komt het te staan en hoeveel ruimte kan het innemen?
Voor het ontwerpen van bureaus bekijken we ook wat voor jou een prettige werkhoogte is, en bij eethoeken hoe de hoogte van tafel en stoel op elkaar moeten worden afgestemd. Voor banken en fauteuils kunnen we zitting en rugleuning variëren, zodat het meubel een zitvorm heeft, die voor jou prettig zit.

Bestaand ontwerp

Als je kiest voor een bestaand ontwerp dan zeg je iets in de orde van: ik wil zo'n kast of tafel of stoel, maar dan een klein beetje anders.

Voorbeelden van aanpassingen zijn:

  • Kleine veranderingen in afmetingen van alle soorten meubels.
  • Aanpassingen van de zitvorm van banken en fauteuils. Een andere kleur.
  • Toepassen van specifieke verftechnieken of decoraties.
  • Kleine veranderingen in de vormgeving van het meubel.

Nieuw ontwerp

Als je een nieuw ontwerp wilt zeg je misschien: ik zoek een kast zoals op die foto, maar dan met die kleur, minder laatjes, en dan wat smaller en hoger. Of je zegt: ik zoek iets wat hier nog niet voorkomt in de boeken, maar ik denk hieraan:.... Of: ik wil graag een mooie kast voor mijn linnengoed, ik denk in rood, maar voor wat betreft de precieze uitvoering laat ik me graag verrassen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel je van tevoren al vast wilt leggen wat betreft de vormgeving en hoeveel je aan mij over wilt laten.

Het bespreken van de mogelijkheden is altijd vrijblijvend. In dit geval
kan er een zeer globale indicatie worden gegeven van de te verwachten prijs, maar nog definitieve offerte.

Als je een stapje verder wil gaan, kan er al tijdens het gesprek een globale ontwerpschets worden gemaakt. Langzaam ontstaat een beeld van hetgeen je zoekt en hoe ik denk dat het meubel er uit zou kunnen gaan zien. Soms is dat al tijdens het gesprek, maar soms ook in de dagen na het gesprek. In dat laatste geval worden de schetsen achteraf gemaakt, met hierin alle ideeën die tijdens het gesprek de revue zijn gepasseerd verwerkt.

Offerte

Bij het maken van een nieuw ontwerp vormt het schetsontwerp de basis voor het maken van een offerte. Als je kiest voor een bestaand ontwerp, kan al meteen een definitieve prijs worden genoemd of afgesproken. Enkele dagen na het gesprek ontvang je een samenvatting van het gesprek, met alle dingen die zijn besproken plus het eventuele schetsontwerp of een verbeterde en definitieve versie hiervan. Ook een offerte wordt bijgesloten. Hierna kun je de opdracht bevestigen met een telefoontje of door de brief met offerte te voorzien van een akkoord met handtekening. Mocht de definitieve offerte erg afwijken van de bedragen die genoemd zijn tijdens het gesprek, dan word je opnieuw om een bevestiging gevraagd. Dit is ook het geval als er op jouw verzoek wijzigingen in het ontwerp worden gedaan waardoor ook de offerte moet worden aangepast.

 

Levering door heel Nederland

Je hoeft niet in de buurt te wonen om een meubel op maat te laten ontwerpen. Na een persoonlijke kennismaking in het atelier kan de rest van het overleg plaatsvinden via de post, de telefoon en e-mail. En waar je ook woont in Nederland, in de meeste gevallen kan het meubel wordt thuisbezorgd en gemonteerd.